مدتی پیش خرید شرکت Motorola توسط شرکت چینی بزرگ Lenovo حسابی خبرساز شد و توجه بسیاری از فعالان و بزرگان عرصه تکنولوژی را به خودش جلب کرد. درحالی‌که گوگل شرکت Motorola را در سال 2012 و با قیمت 5/12 میلیارد دلار خریده بود، حالا این شرکت را به بزرگ‌ترین تولیدکننده کامپیوترهای شخصی جهان فروخت.  در واقع Lenovo با این خرید استراتژیک سعی دارد تجارت موبایل خودش را تقویت کرده و سهم بیشتری از بازار داغ و پررونق موبایل‌های هوشمند را به‌دست بیاورد. 

درحالی‌که مدتی پیش شایعاتی درباره خرید BlackBerry توسط Lenovo منتشر شده بود، حالا این شرکت چینی با خرید Motorola سعی دارد اهدافش در بازار موبایل را دنبال کند. بعد از امضای این قرارداد، «یوآنکینگ یانگ» مدیرعامل Lenovo در یک سخنرانی 45 دقیقه‌ای برای کارکنان Motorola در دفتر مرکزی قبلی این شرکت در اطراف شیکاگو، برنامه‌ها و اهداف آینده این شرکت چینی را تشریح کرد. درست بعد از این جلسه مجله آنلاین Fortune مصاحبه‌ای با مدیرعامل Lenovo انجام داده است که آن را در اینجا می‌خوانیم:

 

 شما با کارکنان Motorola صحبت کردید. پیام‌تان برای آنها چه بود و چطور می‌خواهید به اهداف‌خود برسید؟

پیام من این بود که این معامله ترکیب تجاری خوبی خواهد بود. ما مکمل یکدیگر هستیم و می‌توانیم با این همکاری، در صنعت موبایل‌های هوشمند موفق بشویم. آرزو می‌کنم تا سال 2015 بتوانیم بیش از 100 میلیون موبایل هوشمند بفروشیم. فکر می‌کنم تیم همکاران ما بسیار با انگیزه و مشتاق باشند و به خوبی متوجه قدرت همکاری‌مان خواهند بود. Lenovo در حال حاضر بازار چین و کشورهای در حال توسعه را در اختیار دارند. Motorola هم بازار ایالات متحده، آمریکای لاتین و بخشی از بازار اروپا را در اختیار دارند. آنها همچنین توان مهندسی خوب و روابط مناسبی با اپراتورها دارند. با این اوصاف ما می‌توانیم با همکاری یکدیگر جایگاه خوبی در بازار جهانی به‌دست بیاوریم. 

 

 اولین بار چطور به خرید Motorola علاقه‌مند شدید؟

این داستان واقعا جالب و عاشقانه بود. ما از مدت‌ها پیش به Motorola علاقه داشتیم؛ حتی وقتی که به دو شرکت Motorola Mobility و Motorola Solutions تقسیم شدند. درست بعد از آنکه گوگل این شرکت را خرید، من «اریک اشمیت» مدیر اجرایی گوگل را به صرف شام در خانه‌ام دعوت کردم و به او گفتم: «اگر فکر می‌کنی که می‌خواهی یک تجارت سخت‌افزاری را اداره کنی، می‌توانی این تجارت را حفظ کنی. اما اگر علاقه‌ای به این تجارت نداری، ما قطعا می‌توانیم آن را اداره کرده و در آن موفق هم بشویم.» اشمیت این صحبت‌ها را به خاطر سپرد و دو ماه پیش به من ایمیلی فرستاد. با او تماس گرفتم و اشمیت به من گفت: «آیا هنوز به Motorola علاقه‌مند هستی؟» من گفتم قطعا و به این ترتیب بود که مذاکرات ما آغاز شد. من چندین بار به سیلیکون ولی رفتم و لری پیج من را برای صرف شام به خانه‌اش دعوت کرد. درنهایت و تنها در طول دو ماه ما این قرارداد را امضا کردیم.

 

 گفتید که تصمیم دارید تا سال 2015 بیش از 100 میلیون موبایل هوشمند بفروشید. براساس گزارش IDC، این میزان تقریبا دو برابر مجموع گوشی‌های فروخته شده دو شرکت در سال 2013 است. چنین رشدی از کجا می‌تواند بیاید؟

این رشد قطعا از بازارهای در حال رشد و توسعه و البته بازارهای تحت اختیار Motorola می‌آید. با این حال Motorola با وجود نفوذ زیادی که در بازار ایالات متحده و آمریکای لاتین دارد، هنوز سهم بازار آن محدود است. بنابراین ما هنوز فرصت زیادی برای رشد داریم و می‌خواهیم یکی از بزرگ‌ترین بازیگران بازار موبایل در این بازارها بشویم.

 

 تا قبل از این معامله شما تصمیم داشتید Lenovo را در بازار ایالات متحده برندسازی کرده و سپس وارد بازار موبایل‌های هوشمند آن بشوید. این معامله، گویا استراتژی‌های شما را تغییر داده است. شما حالا دو برند موبایل هوشمند را در اختیار دارید که در بازارهای مختلف فروخته می‌شوند. از طرفی استراتژی محصولات Lenovo به این صورت است که مدل‌های زیاد و متنوعی را وارد بازار می‌کند، درحالی‌که Motorola محصولاتی محدود و ساده را روانه بازار می‌کند. شما چطور می‌خواهید این دو برند را در بازار ایالات متحده و بازارهای در حال توسعه ادغام و ترکیب کنید؟

ما با برند Motorola کاملا در بازار ایالات متحده و آمریکای لاتین نفوذ خواهیم کرد؛ درست همان‌طور که با برند ThinkPad در عرصه کامپیوترهای شخصی نفوذ کردیم. Motorola درواقع محصول ما در بازار موبایل‌های هوشمند خواهد بود.

 

 بنابراین دیگر هیچ موبایلی با برند Lenovo در بازار ایالات متحده عرضه نمی‌شود؟

ما هنوز تصمیم نهایی در این مورد را نگرفته‌ایم. احتمال زیادی وجود دارد که با برند Motorola در این بازار حضور پیدا کنیم، اما این می‌تواند با چنین عبارتی همراه باشد: «Motorola ساخت Lenovo». در بازار چین قطعا برند Lenovo را حفظ می‌کنیم، اما ممکن است برند Motorola را هم در این بازار دوباره معرفی کنیم. ما شبکه کاملی از راه‌های فروش گوشی‌های موبایل را در اختیار داریم، بنابراین برای راه‌های متفاوت، می‌توانیم از برندهای متفاوت هم استفاده کنیم تا میزان فروش‌مان را به حداکثر برسانیم. 

با توجه به جایگاه محصولات ما در بازارهای جهانی، نمی‌خواهیم تنها در رده محصولات ابتدایی حضور داشته باشیم یا به‌عنوان یک برند ارزان‌قیمت شناخته شویم. ما می‌خواهیم در کل رده‌های محصولات بازار رقابت کنیم که رده حرفه‌ای‌ها را هم شامل می‌شود. هر دو برندهای Lenovo و Motorola به صورت ژنتیکی نوآوری را در ذات خودشان دارند.

 من معتقدم که ما می‌توانیم یک محصول بسیار حرفه‌ای یا بسیار خلاقانه را توسعه بدهیم. با این حال اما ما باید در رده محصولات ابتدایی بیشتر رقابت کنیم؛ این درست بخشی از بازار است که Lenovo حضور پررنگ و موفقی در آن داشته است.

 

 آیا شما به ساخت موبایل‌های Motorola در ایالات متحده ادامه می‌دهید یا ساخت آن را به چین منتقل می‌کنید؟

ما هنوز در این مورد تصمیم نهایی را نگرفته‌ایم. به نظر من Motorola، تولیدش در ایالات متحده را براساس سفارشی‌سازی انجام می‌دهد و مدل موفقی هم بوده است. با این اوصاف اگر این بازار به چنین مدلی نیاز دارد، قطعا باید آن را به همان صورت حفظ کنیم و این مدل خوب و موفق را در بازارهای دیگر هم استفاده کنیم.

 

 بین تگزاس و کارولینای شمالی؛ جایی که کامپیوترهای شخصی‌تان را می‌سازید چند نفر کارمند دارید و درواقع Lenovo چند نفر کارمند در خط تولیدش در ایالات متحده دارد؟

حدود 250 نفر. تمام این افراد یا در کارولینای شمالی در بخش تولید کامپیوترهای شخصی یا در تگزاس و در بخش اسمبل کردن موبایل‌های Motorola کار می‌کنند و برای کار خودشان با شرکت Lenovo قرارداد دارند، نه Motorola.

 

 شرکت Lenovo در حال حاضر با دو انتقاد قانونی از طرف کمیته سرمایه‌گذاری خارجی ایالات متحده مواجه است؛ یکی به خاطر Motorola و یکی برای خرید بخش سرورهای شرکت IBM. آیا فکر می‌کنید که می‌توانید از هر دو تبرئه بشوید؟ پیام شما برای قانون‌گذاران ایالات متحده که ممکن است درباره نفوذ یک شرکت چینی به بازار آمریکا نگران باشند، چیست؟

ما با تمام بخش‌های دولتی و حکومتی برای عبور از این مرحله و حضور در بازار ایالات متحده همکاری‌های لازم را انجام می‌دهیم.

 

 با خرید Motorola، شرکت Lenovo جایگاه سوم را در میان سازندگان برتر بازار جهانی موبایل‌های هوشمند به‌دست می‌آورد. فکر می‌کنید شرکت شما بتواند در رقابت با Apple و Samsung که هنوز فاصله زیادی با آنها دارد، پیروز شده و آنها را پشت سر بگذارد؟ و فکر می‌کنید این اتفاق چقدر طول بکشد؟

قطعا این اتفاق در طول زمان خواهد افتاد. ماموریت ما عبور از این دو شرکت و پشت سر گذاشتن آنها است.

 

 آیا شباهت‌هایی بین این معامله و خرید بخش کامپیوترهای شخصی IBM در سال 2005 که Lenovo را به یک برند جهانی در بازار کامپیوترهای شخصی تبدیل کرد، وجود دارد؟

من فکر می‌کنم شباهت‌های زیادی وجود دارد. ما قطعا مکمل و تکمیل‌کننده یکدیگر هستیم، بنابراین می‌توانیم موفقیتی را که درباره تجارت کامپیوترهای شخصی ThinkPad داشتیم، دوباره تکرار کنیم. فکر می‌کنم این معامله خوبی برای هر دو شرکت‌های Google و Lenovo است. ما در کنار یکدیگر می‌توانیم سهم بیشتری از بازارهای مختلف به‌دست آورده و تاثیر جهانی بهتری داشته باشیم.

خروجی سایت