حتی وقتی که وب سایتی موفق به جذب کاربر می شود و محتویات مورد علاقه او را آماده می کند، کاربر فقط آنرا می کاود و بخش های مورد علاقه خود را می خواند.

اگر تراکنش های مستقیم را کنار بگذاریم (مانند تراکنش های بانکی)، رفتار کاربران اینترنتی متناقض به نظر می رسد:

  • کاربران وب سایتی را می یابند تا اطلاعات مورد نیاز آنها را داشته باشند.
  • در طول زمانی که از آن وب سایت بازدید می کنند، به ندرت چیزی را می خوانند.

این نکته دوم را تحقیقات مختلف در دوره های زمانی مختلف تایید می کند.

  • در سال 1997 میلادی اولین مطالعه پیرامون این موضوع که کاربران چگونه محتوای وب را مطالعه می کنند در دو کلمه خلاصه شد: مطالعه نمی کنند. به جای اینکه به دقت اطلاعاتی را که بدست آورده اند بخوانند، فقط خیلی سریع آنرا می کاوند یا مرور می کنند.
  • در سال 2006 مطالعاتی که بر ردگیری حرکت چشم کاربران متمرکز شده بود نشان داد آنها از الگوی F پیروی می کنند. یعنی کلمات بالا یا سمت چپ صفحه را مطالعه می کنند و به ندرت به کلماتی که در دیگر قسمت های صفحه وجود دارند نگاه می کنند. (توضیح مترجم: چون در انگلیسی از چپ به راست نوشته می شود برای فارسی که از راست به چپ نوشته می شود می توان قرینه الگوی مورد نظر را معتبر دانست.)
  • و مطالعات اخیر نشان داده اند که کاربران اینترنتی به صورت میانگین در یک بازدید برای خواندن 28 درصد از محتوا وقت دارند یا زمان اختصاص می دهند.

این یافته ها منجر به این شد که به سمت نانو محتوا حرکت کنیم. نانو محتوا فنی است که تلاش می کند بیشترین اطلاعات را در کمترین تعداد کلمات جای دهد. به عنوان مثال وقتی که در تیتر دو کلمه ای خود مفهوم کاملی را می رسانید، از نانو محتوا استفاده کرده اید. اما چرا کاربران تمایل دارند تعداد کمی از کلمات را بخوانند؟ و چرا برخی حتی دو کلمه را هم به سختی می خوانند؟ و چرا برخی از آنها بیشتر از میانگین افراد مطالعه می کنند؟ و ما می خواهیم بدانیم چرا.

مردم چه موقع مطالعه می کنند؟

برای تحقیق در این زمینه ما روی 1.5 میلیون بار ردیابی چشمی از صد ها وب سایت کار کردیم. در این میان به حقیقتی دست یافتیم که در بین اکثر کاربران مشترک بود، افرادی که از وب سایت ها بازدید می کنند از این جحم زیاد اطلاعات به ستوه آمده اند.

نقطه ها توقف نگاه را نشان می دهند.

و البته مسیر نگاه بازدید کننده در این صفحه نشان می دهد که بازدیدکنندگان به تمام اطلاعات موجود در صفحه نگاه نمی کنند. این یک صفحه است که به خوبی ساختار بندی شده است، تیتر های واضحی دارد، اطلاعات درباره گونه های مختلف اردک ها به خوبی دسته بندی و نشان داده شده است: محل زندگی آنها، عادت ها، مشخصات، رفتار ها و نحوه تولید مثل آنها به خوبی در اختیار کاربر قرار گرفته است. در این مورد خاص کاربر به رفتار اردک ها علاقه مند بوده و پاراگراف مربوطه را با عمق بیشتری مطالعه نموده است و بخش های دیگر مقاله را سرسری نگاه کرده است و فقط آنها را با چشم کاویده است.

این خیلی خوب است که کاربر بتواند توجه و تمرکز خود را بر بخشی از مطلب که به آن علاقه مند است قرار دهد و بخش دیگر را نادیده بگیرد. وقتی که مردم وب سایتی را مطالعه می کنند معمولا دو هدف کاربردی دارند:

  • معماری خوب اطلاعات، به همراه صفحه پیمایی ساده و روان به کاربران اجازه می دهد، به سرعت هر چه تمام به صفحات مورد علاقه خود دست یابند. اگر سرعت باز شدن صفحات پایین باشد یا پیدا کردن صفحه مورد نظر آنها سخت باشد و استانداردهای ناوبری در وب سایت آنها رعایت نشده باشد و کاربر برای پیدا کردن صفحه مورد نظر خود با مشکل مواجه شود، احتمالا انگیزه خود را در ادامه مسیر و پیدا کردن صفحه مورد نظر از دست خواهد داد و به سراغ وب سایت دیگری خواهد رفت.  علاوه بر این هر صفحه به تنهایی باید به درستی ساختار بندی و علامت گذاری شود برای این منظور باید تیتر های خوب و شفافی در وب سایت خود قرار دهید و به دیگر عناصر طراحی توجه کافی داشته باشید. به این ترتیب به کاربر خود به صورت غیر مستقیم این پیام را می رسانید که این صفحه همان محتوایی را دارد که آنها می خواهند.
  • قالب مناسب برای صفحه، که به سرعت چشمان کاربر را به سمت بخش مورد نظر از صفحه هدایت کند. برای این منظور باید تیتر های درجه دو و سه اطلاعات را به صورت خلاصه و شفاف در هر بخش مشخص کنند.

توصیه می شود مقاله منطق طراحی وب سایت را مطالعه کنید.

اهمیت اولین بودن

در آزمایش ردیابی مسیر چشم کاربر که روی وب سایت باغ وحش انجام شد مشخص شد که او پاراگراف چهارم را خوانده است چون اطلاعات موردش را داشته است. هر چند عموم کاربران بیشتر توجه خود را معطوف به اطلاعاتی که در بالای صفحه وجود دارد می کنند.

این جدول فقط در صورتی که کاربر به پاراگراف نگاه کند و در این نگاه کردن حداقل یک بار خیره شود به حساب می آید. تقریبا در بیشتر مواقع این نگاه ها بخشی از یک جستجو یا کاوش چشمی هشتند که منجر به خواندن واقعی نمی شود. مگر اینکه محتوای مورد نظر جالب به نظر برسد.

همانطور که در جدول قابل مشاهده است سه پاراگراف اول همگی بازدید قابل توجهی را به خود جلب می کنند، اما فقط 32 درصد از بازدیدکنندگان به پاراگراف چهارم نگاه می کنند.

 
به این مطلب رای دهید

خروجی سایت