دنیایاقتصاد: بازار تبلتها در سالهای اخیر رونق چشمگیری را تجربه کرده است و به همین دلیل شرکتهای تولیدکننده بسیاری برای ورود به این بازار و کسب سهم بیشتر از سود جاری در آن به طراحی و تولید تبلتهای متنوع روی آوردهاند.
با این همه اما در چند ماه اخیر این بازار نشانههایی از اشباع شدن را از خود نشان میدهد و بهتدریج وارد دوره ثبات و شاید حتی رکود میشود.
بررسی زنجیره تولید و فروش این محصولات هم نشان میدهد که میزان تقاضا برای خرید این محصولات در بازار کاهش قابل توجهی داشته است و کاهش فروش انواع آیپد به عنوان حاکم این بازار شاید بهترین نشانه برای شرایط حاکم بر این بازار باشد.
این در حالی است که بعضی از کارشناسان بازار معتقدند این اتفاق به دنبال افزایش تمایل کاربران سراسر دنیا به استفاده از موبایلهای هوشمند با صفحه نمایش بزرگ رخ داده است.
در همین راستا موسسه تحقیقاتی NPD اخیرا گزارشی را منتشر کرده است که نشان میدهد صادرات و فروش جهانی انواع تبلت برای اولین بار شاهد کاهش رشد سالانه خود بوده است.
به این ترتیب فروش جهانی تبلتها نسبت به سال گذشته میلادی تا حدود 5 درصد کاهش پیدا کرده است. اپل به عنوان حاکم مطلق این بازار با اعلام کاهش چشمگیر فروش آیپدهایش، سهم موثری در این اتفاق داشته است.
این موسسه تحقیقاتی اعلام کرده است که میزان صادرات جهانی انواع تبلت در فصل اول سال 2014 به 3/56 میلیون دستگاه رسیده است، درحالیکه این رقم برای فصل اول سال 2013 برابر 59 میلیون دستگاه بوده است. با این اوصاف، میزان صادرات جهانی تبلتها کاهش سالانه 6/4 درصدی را تجربه کرده است.
معمولا بازار محصولات دیجیتال در فصل اول سال میلادی و بعد از بیشترین فروش خود در فصل چهارم سال گذشته و تعطیلات سال نو، شاهد کاهشی نسبی در میزان صادرات و فروش است.
با این حال اما بازار جهانی تبلتها در سالهای اخیر همیشه به کمک ورود محصولات و مدلهای جدید و متنوع حتی در فصل اول سال میلادی جدید هم این کاهش نسبی را تجربه نکرده بود.
حالا اما به عقیده کارشناسان بازار و تحلیلگران موسسه NPD، بازار داغ و پررونق موبایلهای هوشمند با صفحه نمایش بزرگ بازار تبلتها را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده و باعث شده است تا بازار جهانی تبلتها برای اولین بار کاهش فروش سالانه را در فصل اول سال 2014 تجربه کند.
از طرفی، کاهش میزان صادرات و فروش تبلتها میتواند تهدیدی جدی برای کل بازار جهانی کامپیوترهای شخصی قابل حمل محسوب شود، چون همین تبلتها در سالهای اخیر موتور رشد این بازار بودهاند. با این اوصاف کارشناسان این موسسه اعلام کردهاند که کاهش میزان صادرات جهانی تبلتها در نهایت باعث کاهش سالانه 2/5 درصدی صادرات جهانی بازار کامپیوترهای شخصی قابل حمل شده است.
حالا سال 2014 با کاهش میزان صادرات جهانی برای اغلب برندهای برتر بازار تبلت شروع شده است. Google، Amazon و حتی اپل هم شاهد کاهش میزان صادرات جهانی خود در این زمان بودهاند. کارشناسان انتظار دارند میزان صادرات جهانی تبلتهای گوگل با برنامهریزی این شرکت برای معرفی یک دستگاه 7 اینچی در کنار اولین دستگاه 9/8 اینچی خود در سال جاری میلادی همچنان کاهش پیدا کند. این در حالی است که آمازون هم به خاطر معرفی موبایل هوشمند 7/4 اینچی خود در فصل چهارم امسال، شاهد کاهش میزان تولید و صادرات جهانی انواع تبلتهایش خواهد بود.
به این ترتیب بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار تبلت انتظار دارند که تحول بعدی در این بازار با افزایش اندازه تبلتها رخ بدهد. این اتفاق در حال حاضر در بازار چین در حال وقوع است که پیشبینی میشود با گسترش آن به بازار آمریکا تغییر و تحول بزرگی در این بازار اتفاق بیفتد.
حالا کارشناسانNPD انتظار دارند که شاهد افزایش میزان عرضه و فروش تبلتهای رایج 7 یا 9/8 اینچی در بازار باشیم تا به تدریج تبلتهای بزرگتری وارد بازار جهانی شوند.