دید هنریِ یک عکاس همیشه بهترین ابزار او برای گرفتن عکسهای حرفهای است. اما آیا با دوربین گوشی هم میتوان عکسهایی در سطح دوربینهای حرفهای گرفتاین مقاله از زبان نویسندهی جیپی دانکو روایت میشود. آن یکشنبهی قبل؛ پسرم «آیزاک» سر میز غذاخوری نشسته بود و صبحانه میخورد؛ با مدلموی معمول پسرهای هفت ساله و استایل خاص خودش. همسرم فکر کرد چیزی که میبیند، پرترهی خوبی خواهد شد. پس دوربین را برداشت و عکس پایین را گرفت.
بدون دستکاری؛ با نور طبیعیِ اتاق، آیزاک بالا را نگاه کن، صدای شاتر، و تمام.
با این وجود مانند بسیاری از مادرها به دنبال دوربین گوشی خود نرفت. حتما شنیدهاید که بهترین دوربین همانی است که نزدیک شماست. مگر اینکه یک دوربین DSLR با لنز سریع در دسترس باشد. که در اینصورت باید آن را انتخاب کنید.
دید هنریِ یک عکاس حرفهای
هر انسان یک عکاس است. اما با وجود میلیونها عکس آپلود شده در شبکههای اجتماعی همچنان وجود کسانی به نام «عکاسان حرفهای» غیرقابل انکار است.
(در اینجا داریم به مفهوم عکاس حرفهای به عنوان کسی صحبت میکنیم که با دیدن عکسهایش متوجه مهارتش در این کار میشویم. در مقابل تعریف اصلی این ترکیب که به کسانی که شغل عکاسی دارند اشاره میکند.)
پیدا کردنِ یک عکس که با ریزبینی و روحیهی هنری گرفته شده باشد ساده نیست. هرچند این عکسها به محض دیدن قابل تشخیص هستند.
شاید این تفاوت از انتخاب نور باشد، یا ترکیببندی، یا پردازش عکس (در اصل بیش از حد پردازش نکردن عکس)، یا در این نمونه انتخاب عکاس در لنز و آپارتوار (یا همان بوکه).
زمانی که تازه شروع به عکاسی کرده بودم؛ شیفتهی پیدا کردن اشتباهات خودم شدم. مهم نبود که چه کار میکنم؛ عکسهایی که میگرفتم همیشه کمی ضعیفتر از آنهایی بود که میشد آنلاین پیدا کرد.
حالا تصور کنید اگر تنها دوربین شما گوشی موبایلتان است و مدام از خود میپرسید چرا عکسهای من به خوبی فلان عکاس محبوب نمیشود که از لنز 88mm f/1.2 (یا به عبارتی یک دوربین گران قیمت) استفاده میکند.
اگر شما هم این سوال را دارید؛ بهتر است این فکرها را رها کنید. به این دلیل...
گاهی اوقات مشکل از دوربین است!
یک عکاس خوب با دوربین موبایل میتواند عکسهای بسیار جالبتری ثبت کند؛ تا یک عکاس بد که گرانترین DSLR را در دست دارد. هرچند باید توجه کنید که دوربین و لنزی که شما انتخاب میکنید جزئیات ریزبینانهی عکس را تحت تاثیر قرار خواهد داد. سری عکسهایی که میبینید با دوربین «Nikon D800» و لنز «Sigma 50mm ART» با گشودگی دریچهی f/1.4 گرفته شدهاند.
Sigma 50mm (اگر با دید کارشناسی نگاه کنیم) لنز چندان بینظیری برای گرفتن پرتره نیست. اما همچنان تصاویری را میگیرد که از لحاظ زیبایی شناسی با عکسهای گرفته شده با موبایل قابل مقایسه نیستند.
برای مقایسهی مستقیم در بالا سمت چپ تصویری را میبینید که با دوربین DSLR (نیکون D800 و Sigma 50mm ART) گرفته شده است؛ و در سمت راست تصویری که دوربینِ گوشی (Samsung Note III) شکار کرده است.
به سراغ خرید DSLR بروید
هرچند این تمام نکتهی این متن نیست!
نکتهی اصلی این است که هر سیستم و دوربینی را انتخاب کنید؛ در نهایت با یکسری محدودیتهای تکنیکی روبرو خواهید شد. و اگر میخواهید به عنوان عکاس پیشرفت کنید، بهتر است این محدودیتها را بشناسید.
اگر دوربینی که انتخاب میکنید گوشی موبایلتان است و به دنبال بهتر شدن در حرفهی عکاسی هستید؛ بهتر است به سر و صداهای تبلیغاتی توجه نکنید: گوشی موبایل با DSLR قابل مقایسه نیست! هرچند این مسئله چیزی از اهمیت عکسبرداری شما و مهارتهایتان به عنوان یک عکاس کم نمیکند. اما دوربین موبایلتان را با دوربینهای DSLR مقایسه نکنید.