استفاده از شبکه های اجتماعی تابع رفتارهای خاصی است و همین رفتار است که ماهیت هر کدام آنها را از هم متفاوت می کند. هر کدام آنها برای هدف و استفاده خاصی طراحی و توسعه داده شده اند اما به نظرم کاربران ایرانی متخصص عوض کردن کاربری همه چیز هستند. علت و ریشه اش را نمی دانم اما تا بوده همین بوده است. شاید عادت به این سبک زندگی کرده ایم و در شبکه های اجتماعی آنگونه که خودمان می پسندیم رفتار می کنیم. حتی فکر می کنم نمی شود نام بومی سازی روی آن گذاشت زیرا به کلی ماهیت برخی از آنها را تغییر می دهیم. مثلا نویسندگان بزرگی را می شناسم که در اینستاگرام می نویسند. اما سوال این است، کاربری این شبکه اجتماعی نوشتن است؟ اصلا اینستاگرام را توسعه داده اند برای نویسندگان یا توسعه یافته تا هرکس بتواند عکس لحظه اش را اشتراک گذاری کند؟ حتی بسیاری نمی دانند اینستاگرام جای بارگزاری هر نوع عکس هم نیست و مخصوص عکاسی با موبایل است. جالب است بسیاری آن را تبدیل به مکانی برای فروش و بازاریابی و معرفی محصول خود کرده اند و اتفاقا کاربران زیادی هم جذب این صفحه ها می شوند.
حال اگر این رفتارها از یک کاربر معمولی سربزند اشکالی بر او نیست اما وقتی میبینم فلان نویسنده بزرگ در اینستاگرام می نویسد، دلم میسوزد. واقعا نمیدانم رفتار کاربران باعث شده او به نوشتن در شبکه اجتماعی عکس روی آورد یا رفتار وی باعث شده برخی نیز به پیروی از او بنویسند و رفتارشان عوض شود؟
از آن بدتر این است که می بینم همان نویسنده بزرگ که کتابها از او خوانده ام وقتی در شبکه احتماعی می نویسد از غلط های مرسوم مانند (میخاهم به جای میخواهم) استفاده می کند!!!
اصلا شاید من و شما هم مقصریم که در اینستاگرام نویسنده، سلبریتی و طنزپردازی را دنبال می کنیم که از آن شبکه درست استفاده نمی کنند. اگر دنبال نکنیم مجبور می شوند به جایگاه درست خودشان برگردند. نویسنده برود وبلاگ بنویسد، عکاس برود اینستاگرام عکس بگذارد و هر چیز سر جای خودش باشد.
حال بیایید به شبکه های اجتماعی پیام رسان موبایلی دقت کنیم. به نظرم اینها نیز تبدیل به سرگرمی شدهاند. تلگرام که در حال حاضر محبوب ترین آنها در ایران است مملو از کانال های سرگرمی و محتوای بی ارزش شده است. کانال ها و گروه های جک، خانواده و دوستی در ایران محبوب تر از کانال های خبری و نشر اطلاعات هستند. آیا هدف گذاری توسعه دهندگان این بوده یا مردم کشورهای دیگر هم مانند ما از این شبکه ها استفاده می کنند؟
با همه اینها باز هم باید خوشحال بود که آن نویسنده تنها بسترش را اشتباه یافته است اما در این میان عده ای سودجو سوءاستفاده هایی از این شبکه ها می کنند که هیچگونه قابل توجیه نیست. البته اینجا کاملا کاربر را مقصر می دانم که با عضویت در کانال هایی مانند "گیزمیز" و "بدندید" و از این دست با محتواهای بی ارزش باعث ایجاد شغل های کاذب و درآمدهای آنچنانی برای آنان که نمی خواهم لفظ مدیر را برایشان به کار ببرم شده ایم.
در نهایت فکر می کنم اینها عادات غلطی هستند که باید از فرهنگ عمومی کاربران حذف شوند.