در گوگل زنان کمی کار میکنند. یک گزارش از تعداد زنان و مردان شاغل در این شرکت نشان میدهد تنها ۳۰ درصد از کارکنان این شرکت را زنان تشکیل میدهند.
گزارشی که خود گوگل تهیه و منتشر کرده نشان میدهد که ۶۱ درصد افراد شاغل در گوگل سفید پوست، ۳۰ درصد آسیایی، ۳ درصد اسپانیایی و ۲ درصد سیاه پوست هستند.
لاسزو باک یک مدیر ارشد منابع انسانی در گوگل میگوید: مشخص است که وقتی از گونهگونی و تنوع نژادی حرف میزنیم گوگل در جایگاه مطلوبش نیست. البته مشخص است که برای صحبت کردن درباره این چالش باید اجازه بحث دیدگاهها را به طور آزادانه فراهم کرد و در عین حال آمار دقیقی نیز در دست داشت.
بدون پیشرفت در تنوع و گوناگونی
نگاه دقیقتر به آمارهای گوگل نشان میدهد تنها ۲۱ درصد از سمتهای مدیریتی در این شرکت توسط زنان اداره میشود. از سوی دیگر فقط ۱۷ درصد از شغلهای تخصصی حوزه تکنولوژی را زنان در اختیار دارند.
اما واقعیت این است که فقط گوگل دچار این مشکل نیست. در آمازون از هر ۱۲۰ مدیر ارشد فقط ۱۸ نفر زن هستند و هیچ کدام از این زنان به طور مستقیم به جف بزوس گزارش نمیدهند.
به نوعی باید مشکل را در بالاتر از این هم جست و جو کرد. بر اساس گزارشی که گارتنر منتشر کرده تعداد زنانی که در ردههای ارشد تکنولوژی کار میکنند در طی ۱۰ سال گذشته روی ۱۴ درصد باقی مانده است. این بدین معنی است که عدم حضور زنان در عرصههای مدیریتی تکنولوژی مشکل همه صنعت تکنولوژی است.
در بسیاری از صنایع از جمله تکنولوژی شرکتها تلاش میکنند که تعداد زنان و مردان را به طور مساوی استخدام کنند اما مشکل آنجاست که بعد از چند سال ریزش زنان از شرکتها بیشتر است. همین موضوع باعث میشود که زنان در یک شرکت به ردههای مدیریتی بالا نرسند.
از سوی دیگر به نظر میرسد که میزان علاقه زنان به شغلهای تکنولوژی هم کم است. زنان تنها ۱۸ درصد از کل مدارک علوم کامپیوتر در آمریکا را در اختیار دارند. گوگل از همین موضوع برای توجیه تعداد کم زنان و سیاه پوستان در این شرکت استفاده کرده است. و میگوید: زنان تنها ۱۸ درصد کل مدارک علوم کامپیوتری در ایالات متحده را در اختیار دارند. سیاه پوستان و اسپانیاییزبانان هم زیر ۱۰ درصد از درجات دانشگاهی را در اختیار د ارند که کمتر از ۵ درصد مدارک آنان مربوط به علوم کامپیوتری است.
به رغم این گوگل اما گزارش اختلاف گوناگونی شغلی را به راحتی منتشر کرده تا نشان دهد که این شرکت مایل به ایجاد یک فضای بحث پیرامون این موضوع برای حل آن است.
معضل حل نشدنی نیست
گوگل معتقد است که اعلام این تنوع و اختلاف زیاد بین زنان و مردان راهی برای پیشرفت به جلو است. این شرکت اخیرا ۴۰ میلیون دلار روی سازمانهایی سرمایهگذاری کرده که روی افزایش تعداد زنان تحصیلکرده در عرصه علوم کامپیوتری کار میکنند.
با این حال گوگل تنها شرکتی نیست که روی توسعه علم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی از نظر گونهگونی جنسیت کار میکند. بسیاری از گروهها در کشورهای دیگر نیز روی فعالیتهای مشوقانه برای ترغیب زنان به تحصیلات مرتبط با تکنولوژی کار میکنند. در همین حال بسیاری از دولتها هم مشغول رفع موانع برای حضور زنان در عرصه این علوم هستند.
موضوعی که امروزه شرکتهایی چون گوگل با آن روبه رو هستند حل ناشدنی نیست و به نظر میرسد گوگل با علم به این موضوع قدمی به سمت بهبود این وضعیت برداشته است.